EL TRASH COOKING: LA CUINA DE REAPROFITAMENT ESTÀ DE MODA

Encara que la traducció literal de "trash cooking" (cuinar amb brossa) ens pugui resultar un pèl exagerada, cal dir que es tracta d'una pràctica amb una llarga tradició a casa nostra. El terme fa referència a la tècnica de cuina on s'utilitzen les sobres o es cuina amb les minves com a ingredients per a elaborar nous plats; és a dir, el que coneixem popularment com la "cuina de reaprofitament".

  
  
 

 

 

No és d'estranyar que aquesta pràctica amb tant recorregut a la gastronomia popular mundial hagi ressorgit amb una nova denominació, ja que ha esdevingut tendència. D'una banda, el “trash cooking” permet reutilitzar les sobres per fer-ne nous plats i, d'aquesta manera, reduir el malbaratament alimentari i la nostra petjada ecològica.

 

 

D'altra banda, s'ha inaugurat una nova cuina que inclou aliments que abans es consideraven que havien de ser descartats, com ara vísceres de peix, fetge d'animals, plàncton o pells de peix, fruita i verdura. Per tant, aquesta tendència demana un aprofitament més complet i integral dels aliments amb els quals cuinem, tot fent un replantejament de què és apte i bo pel consum humà.

 

____

A més, hem de tenir en compte que una part important del malbaratament alimentari es deu a descartar aliments en bon estat però que per criteris estètics, com ara la forma, color o brillantor del producte, es decideix llençar-los a les escombraries. És el que es coneix com a "menjar lleig" i que tant és rebutjat, especialment, per la indústria alimentària.

Els criteris per no utilitzar menjar en bon estat es basen només a una mania que tenim, on es relaciona la presentació de l'aliment amb si és o no apte per la nostra salut. Així doncs, per practicar un bon "trash cooking" hem de fer prevaldre l'estat i el sabor de l'aliment, i no la seva presentació. Un exemple clar el trobem en les verdures i fruites, ja que naturalment adquireixen formes variades i, fins i tot, deformades; però, tanmateix, es tracta de productes frescos i ecològics.

     

Com hem vist, es tracta d'una tendència que podem aplicar fàcilment amb petits actes i optant per un plantejament més global sobre el consum dels aliments. Segurament, els nostres avis i àvies ens diran que, precisament, el progrés també vol dir recuperar tot el que és bo de la nostra tradició i, també, de la del món culinari.

 
 

 

 
 
 
Font: Frigoríficos del Moral SA.

 

Tornar al llistat

Aquest espai web utiliza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto